Jaarprogramma 2016: Vormgeving & Wetenschap
Niet alleen de toegepaste wetenschap met toegepast onderzoek is voor het vakgebied Vormgeving relevant. Ook onderzoeksresultaten uit de fundamentele wetenschap vormen een belangrijke voedingsbodem. Daarbij laten vormgevers zich voor hun onderzoek en ontwerp inspireren door de natuurwetenschappen, maar ook door inzichten uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.
Omdat OPA het jaarprogramma voor 2016 wil baseren op actuele vraagstuk- ken, nam het Ontwerpplatform De Nationale Wetenschapsagenda1 als anker. Van de 252 overkoepelende vragen uit deze agenda hebben er vijf een directe link met vormgeving (trefwoord: ‘ontwerp’):
- Hoe kan het ontwerpproces voor nieuwe productieprocessen (bijv. 3D printen) beter ondersteund worden?
- Hoe kunnen we nieuwe biologische systemen maken en bestaande biologische systemen herontwerpen om speci eke taken te verrichten?
- Kunnen we slimme materialen ontwerpen (door de natuur geïnspireerd of juist in de natuur niet-voorkomend) met volkomen nieuwe eigenschappen?
- Kunnen we bio-elektronica en materialen ontwerpen die direct met ons lichaam kunnen communiceren?
- Kunnen we met micro/nanotechnologie en stamceltechnologie laboratorium- modellen van het menselijke lichaam ontwerpen en die gebruiken voor gezond- heidsonderzoek?