De Vormforensen is een grafisch ontwerpstudio gespecialiseerd in het ontwerpen van boeken en publicaties en bestaat uit Annelou van Griensven ( ArtEZ Grafisch Ontwerp & Sandberg Master Design) en Anne-Marie Geurink (ArtEZ Product Ontwerp) - een bijna toevallige samenwerking die is begonnen met het delen van gezamenlijke studio ruimtes en zo langzaamaan is uitgegroeid tot een vaste ontwerpstudio in Arnhem. Werk van De Vormforensen werd onder andere geselecteerd voor De Best Verzorgde Boeken en won de Bronzen medaille bij de Schönste Bücher aus der Welt. Naast zelf geïnitieerde boeken werken De Vormforensen aan projecten voor opdrachtgevers zoals NAI010, ArtEZ en UNstudio.

Medium en onderwerp
Onze studio heeft zich zowel in medium als in onderwerpkeuze gespecialiseerd. Ons favoriete medium is het boek: het papier, het verhaal, de redactie, de bindwijze, de traditie. Juist in tijden van informatie overload en een constante stroom van updates, vinden wij het boek een uitdagend medium om mee te werken. Het fysieke, de traagheid, het kostbare en het statische van boeken maakt het een spannend werkgebied. Voor opdrachtgevers werken wij aan allerlei verhalen van jubileumboeken tot aan tentoonstellingscatalogi. Wanneer wij autonoom werk maken dan is dit vaak binnen het ‘graphic anthropology’ domein: subculturen, hypes, fenomenen, moderne cultuur en nieuws staan centraal in ons werk, en omdat wij altijd werken met de grafische toolset van typografie, fotografie en drukwerk hebben wij dat ooit samen gemorft in de term ‘graphic anthropology'.

Juist in tijden van informatie overload en een constante stroom van updates, vinden wij het boek een uitdagend medium om mee te werken.

Inhoudelijk concept of visueel experiment?
Wij houden van quotes, hoe cheesy dat misschien ook mag zijn in een tijd van Instagram, hipsters en hashtags. Eén van onze absolute favorieten is van Saul Bass: “Design is thinking made visual”. Wij geloven niet zozeer in óf een inhoudelijk concept óf een visueel experiment - ontwerp is een soort pingpong tussen inhoud & vorm en tussen het objectieve & het subjectieve. 
Sommige projecten beginnen met een praktische puzzel zoals: hoe vertel je het verhaal op papier? Hoe kan je een boek tweetallig maken zonder dat het storend is? Hoe ga je om met foto’s die visueel niet ‘catchy’ zijn maar wel het verhaal documenteren? Hoe maak je een dichtbundel leesbaar zonder zinnen af te breken? Dan ben je vooral bezig met vorm oplossingen en schetsen maken. Eindeloos puzzelen tot dat het klopt.

Eigen projecten beginnen vaak met fascinaties. Het boek Het meest geloofde sprookje is bijvoorbeeld ooit ontstaan vanuit een stapel krantenknipsels  met poëtisch taalgebruik rondom de financiële crisis. Dat is een observatie die ons dan blijft bezig houden. Wij werken met stapels van uitgeknipte artikelen en wij verzamelen nieuwe woorden. Als één van die stapels te groot wordt dan gaan we een boek er over maken.

Eigen projecten beginnen vaak met fascinaties: wij werken met stapels van uitgeknipte artikelen en verzamelen nieuwe woorden.

OPA artwork
Op de poster en flyer voor de OPA avond Swipe away the heartache, emojify the pain is een beeldessay te zien met GSM masten binnen een straal van 500 meter van onze studio. De avond ging over veranderingen in privacy en sociale structuren door onder andere de komst van de smartphone en de bijbehorende technologie. Een enorme omslag die zich vooral online afspeelt. Wij hebben daarom een beeldessay gemaakt van de masten, omdat dit juist hele fysieke gevolgen van de transitie zijn. Daarbij zijn het fascinerende anonieme objecten die overal verborgen in het straatbeeld staan als een soort van spionnen.

Wij hebben de masten gelokaliseerd via de website www.gsmmasten.nl. Vervolgens zijn wij met de camera op pad gegaan. Sindsdien is het een soort van sport geworden - als we ergens zijn, spotten we de masten.

Droomopdracht
Een boek over vogels, een encyclopedie over de ruimte, een jubileum boek van een multinational, een kunstveiling catalogus, een reeks omslagen voor een romanserie, een jaarverslag van een NGO, gemeente Arnhem... en ga zo maar door. Voorlopig voldoende wensen! Onze ambitie is vooral dat opdrachtgevers met goede content ons gaan vinden voor bijzondere boeken en publicaties.

www.devormforensen.nl

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!