Arnhemse Nieuwe 2019
4 oktober 2019 – 20:00 uur – Luxor Live
Moderator: Francis Broekhuijsen
Productie: Studio Mockingbird

Op vrijdag 4 oktober stelden de Arnhemse Nieuwen van 2019 zich voor met een presentatie in het 20X20 format in Luxor Live: 20 afbeeldingen, 20 seconden om er iets over te vertellen. Thomas van den Bliek, afgestudeerd aan de opleiding Product Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, trapte de avond af. Thomas is geïnteresseerd in de transitie van fysiek naar digitaal bij betaalmiddelen. Contactloos betalen is in korte tijd normaal geworden. Wat is het effect hiervan op de mens, wat heeft het bijvoorbeeld voor invloed op ons sociale contact met anderen? Situaties veranderen of verdwijnen, zoals een muntje in een fontein gooien of wisselgeld ontvangen van een caissière. Met zijn afstudeerproject Objects for a Cashless Society reageert Thomas op deze veranderingen en kijkt hij met een kritische blik naar bestaande technologieën: het project bestaat uit twee alternatieve pinsystemen en een spaarpot, waarmee je digitaal geld thuis kunt opslaan. Deze producten geven digitale (betaal)middelen een meer tastbaar aspect. Meer informatie over zijn afstudeerproject is te vinden op zijn website.

Thomas van den Bliek | Foto: Eva Broekema

De tweede spreker was Bram de Groot. Bram heeft Interaction Design aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten gestudeerd. Zijn liefde voor ambacht combineert hij met technologie. Bram houdt zich bezig met hoe en hoever je als technologisch ontwerper vooruit kunt denken. Kun je een ontwerp bedenken dat altijd blijft bestaan, dat tijdloos blijft? Hiervoor gaat Bram terug naar vuur: één van de belangrijkste technieken die de mens ooit meester heeft gemaakt. Voor zijn afstuderen ontwierp hij Eternal Fire: een slim vuur dat zichzelf altijd leert brandend te houden. Het vuur concludeert zelf wanneer brandstof bijbesteld moet worden en bestelt dit ook zelf. Brandstof kost echter geld, dus Bram heeft QR-codes ingebouwd zodat voorbijgangers geld kunnen doneren. Uiteindelijk had het project meer om handen: zowel het bestuur van ArtEZ, de gemeente en de brandweer werden bij het project betrokken en er werd besloten dat er een brandblusser bij het vuur geplaatst moest worden. Daarnaast moest er 24 uur per dag een persoon aanwezig zijn, waarna Bram het vuur aanmeldde bij Airbnb. Je kunt meer over het project vinden via de website van Bram.

Bram de Groot | Foto: Eva Broekema

Na Bram is Renske Alblas aan het woord. Renske heeft de opleiding Industrieel Product Ontwerp aan de HAN gevolgd. Haar interesse ligt bij zorginnovaties en ze is afgestudeerd met een project bij het Radboudumc, het Rforyou-project: patiëntenkamers die zijn ingericht op de gebruikers. Binnen dit project focuste Renske zich op beweging na operaties. Als je na een operatie lang in bed ligt, komen je spiercellen zwakker terug en er kunnen complicaties optreden. Na onderzoek bleek dat mensen snel bang zijn voor pijn en complicaties na een operatie, maar ook dat ze veel te weinig bewegen. Renske ging op zoek naar een laagdrempelige manier om zestigplussers meer te laten bewegen in bed of in een stoel, na een grote buikoperatie. Ze komt met een oplossing: een balletje dat beweging meet en een bijbehorende app die oefeningen en instructies geeft. Het balletje kan ook meten of je de oefeningen goed uitvoert en de oefeningen kunnen op de patiënt afgestemd worden. Meer informatie over haar project kan je vinden op haar website.

Renske Alblas | Foto: Eva Broekema

Als vierde stapte Luka Mooibroek van ArtEZ Fashion Design het podium op, om te vertellen over haar afstudeercollectie. De collectie is gebaseerd op een jurk die Luka eerder heeft ontworpen, met vierkanten lappen stof. De vierkanten werken als een restrictie, als kaders voor het ontwerp. Door grote, vierkanten lappen stof te mouleren, begint Luka met het ontwerpen van de collectie: ze bouwt als het ware om het lichaam heen met stof. Hierdoor wordt er ook zo min mogelijk stof verspild. Ze werkt veel met banen en vierkanten, kleinere stukken stof om de ontwerpen verder uit te werken. Voor haar afstudeerscriptie deed Luka onderzoek naar kleur en kleurgebruik, wat zij uitbuit in haar afstudeercollectie door geen restricties voor kleur aan te houden in de collectie. Per look heeft ze bepaald wat de kleurstelling zou worden. Haar volledige collectie kun je vinden op de website van ArtEZ Fashion Design.

Luka Mooibroek | Foto: Eva Broekema

Na een korte pauze is Jesse van Meel aan het woord. Jesse heeft Graphic Design aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten gestudeerd. Hij werkt rationeel en is geïnteresseerd in systemen, maar houdt aan de andere kant ook van een poëtische benadering. Daarnaast is hij geïnteresseerd in beeldcollecties: eigen of al bestaande collecties. Een combinatie van beelden kan weer zorgen voor een nieuwe associatie en een nieuwe betekenis. In zijn afstudeerwerk komt dit allemaal samen. Voor zijn afstudeerwerk Transcribed memory verdiepte hij zich in een beeldcollectie van zijn familie: een groot, persoonlijk archief van videocassettes, een archief dat geschoten is vanuit het perspectief van zijn ouders. Jesse digitaliseerde de videobanden en heeft hier een feedback loop van gemaakt, wat nieuwe beelden van een bestaande beeldcollectie oplevert. Deze nieuwe beelden nodigen uit tot een eigen interpretatie. Bekijk Transcribed memory op de website van Jesse.

Jesse van Meel | Foto: Eva Broekema

Mireille Steinhage is de zesde Arnhemse Nieuwe en heeft Product Design aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten gestudeerd. Met haar afstudeerproject The hidden qualities of salt heeft gezocht naar een duurzame oplossing voor een hedendaags probleem. In Nederland zijn er ruim één miljoen mensen met een longziekte en is COPD een veelvoorkomende doodsoorzaak. Al eerder is gebleken dat zout een zuiverende werking heeft, maar deze methode van luchtzuivering is in de vergetelheid geraakt. Mireille wilde deze zuiverende methode naar de huiselijke omgeving halen en ontwikkelde een collectie, bestaande uit vier producten: een lamp, een radiator, mondkapjes en een luchtbevochtiger met zout. Meer informatie over het project kan je vinden op haar website.

Mireille Steinhage | Foto: Eva Broekema

Florian van Zandwijk heeft Interaction Design aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten gestudeerd en gebruikt Arnhemse Nieuwe om de link tussen interaction design en voetbal te leggen. Hij ziet voetbal als metafoor voor de maatschappij en gebruikt de homo ludens, de spelende mens als uitgangspunt: spel vormt de basis voor cultuur. Voor Florian is voetbal dé manifestatie van spel. Maar spel vormt niet alleen cultuur, het spel wordt ook gevormd door technologie. Florian zoomt hierop in, in The Ball, The Field, The Arena. Bijvoorbeeld met betrekking tot de bal: De Telstar maakte voor het eerst het live-uitzenden van voetbal over meerdere continenten mogelijk. De voetbal die toen zichtbaar was op televisie werd naar de Telstar genoemd en gevormd. Wat Florian hier interessant aan vindt, is dat de vormgeving in dit geval het archetype wordt: een kind zal nog steeds deze bal tekenen. Bekijk de eerste aflevering van het project, The Ball op zijn website.

 

Florian van Zandwijk | Foto: Eva Broekema

De laatste Arnhemse Nieuwe is Birgit Steinbusch, afgestudeerd aan ArtEZ Fashion Design. Voor vrouwen is het uiterlijk belangrijker dan ooit, wat de laatste jaren door social media versterkt wordt. Iedereen streeft naar perfectie, bijvoorbeeld lichamelijk. Met vrij makkelijke ingrepen kan dit worden gedaan, zoals met een push-up bh of corrigerend ondergoed. Sommige mensen gaan echter een stapje verder, door plastische chirurgie. Zo kun je vet weg laten halen of juist ergens inlaten spuiten, met synthetisch opvulmateriaal. Birgit gebruikt de spanning tussen synthetisch en natuurlijk als uitgangspunt voor haar afstudeercollectie Abdominoplasty. Hierbij ziet ze het vrouwelijk lichaam als een sculptuur, dat met synthetisch materiaal gekneed kan worden. Dit zie je onder andere terug in haar materiaalgebruik. Zo heeft ze een materiaalonderzoek gedaan en haar eigen coating gecreëerd met siliconenkit van de Action. Bekijk de afstudeercollectie van Birgit op de website van ArtEZ Fashion Design.

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!