Let op: vanwege beperkte capaciteit is vooraf aanmelden gewenst. Je kunt je hier aanmelden.
Wie heeft er nou eigenlijk de macht in handen? We zoomen deze avond in op diverse vormen en schalen van macht: De macht van de politiek, de macht van de maker/ontwerper en de macht van de consument.
Op welke schaal heeft de politiek de meeste macht: lokaal - met lokale issues en een sterke band met de kiezers - of juist op wereldniveau - waar internationale samenwerkingen als enige de oplossingen kunnen bieden voor mondiale problemen?
En wat is de macht van de burger, de consument? Kan deze wereldwijde veranderingen inzetten met likes, petities ondertekenen en het delen van stories? Kan deze koersverandering inzetten met de manier waarop hij of zij consumeert? Of worden zij vooral geleid door trends en algoritmes?
En hoe zit dat met ontwerpers? Op welke manieren kunnen zij macht uitoefenen en hoe beïnvloeden zij de consument en de politiek?
Pink Pony Express
Ontwerperscollectief Pink Pony Express werkt op het snijvlak van onderzoek, ontwerp en maatschappij. Het collectief is werkzaam op locaties waar frictie tussen burger en overheid is, zowel nationaal als internationaal. Met installaties in de openbare ruimte bieden ze nieuwe perspectieven op complexe maatschappelijke vraagstukken. Pink Pony Express werkt samen met uiteenlopende organisaties, zoals Paradiso, het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en Amnesty International. Voor hun project Supernatural ontvingen ze Het Groene Lintje, de duurzaamheidsprijs van Groen Links.
Met hun project De Tijden onderzoekt Pink Pony Express nieuwe manieren waarop vormgeving de politiek kan beïnvloeden. De kotter-oorbel is een belangrijk onderdeel in de vissersgeschiedenis. Deze oorbel komt oorspronkelijk uit Urk en diende vroeger ter identificatie van een verdronken visser. In aanloop naar de Brexit gebruikte Nigel Farage de visserij als boegbeeld voor zijn Leave campaign. Samen met de Nederlandse visserijgemeenschap ontwierp Pink Pony Express een nieuwe 'Brexit'-oorbel, die voor het eerst gedragen werd door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tijdens de Brexit-onderhandelingen in 2019. Het project De Tijden wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.
pinkponyexpress.nl
Foundland Collective
Foundland Collective werd in 2009 opgericht door de Zuid-Afrikaanse Lauren Alexander en de Syrische Ghalia Elsrakbi. Het collectief is momenteel werkzaam in zowel Amsterdam als Caïro. Samen onderzoeken ze ondervertegenwoordigde politieke en historische verhalen door middel van kunst, design, video maken en storytelling. Het duo reflecteert onder andere over de betekenis van politiek geëngageerd werk maken als niet westerse-kunstenaars in Europa en het Midden-Oosten.
Foundland Collective ontving in 2015 de Smithsonian Artist Research Fellowship voor hun onderzoek naar het grootste Arabisch-Amerikaanse Archief. Het resultaat werd gepresenteerd in Centre Pompidou in Parijs (2017) en hun korte video The New World, Episode One ging in première op het Filmfestival van Rotterdam (2018).
Het huidige project van Foundland Collective is Real-Time History, waarbij nieuwe manieren worden ontwikkeld om videomateriaal uit video-archieven opnieuw te interpreteren. Er wordt gekeken naar de manieren waarop de media bestaand videomateriaal gebruiken en hoe deze beelden worden gebruikt om het nieuws te vertellen.
foundland.info
20:00 uur
Studio Verheyden
€ 8,00
OPA-Members/BNO: gratis
studenten RijnIJssel Creatieve Industrie/HAN IPO: gratis
Vooraf aanmelden kan hier.