Het Fashion & Design Festival Arnhem heeft dit jaar als thema Identiteit & Gender. In samenwerking met het FDFA en ArtEZ Studium Generale organiseert OPA een avond over wat ontwerpers kunnen betekenen in de vraagstukken rondom de vervagende grenzen tussen man en vrouw en de zoektocht naar identiteit. Is gender slechts een herhaling van stereotype gedrag of een wezenlijk onderdeel van je identiteit? En hoe kunnen we onze cultuur aanpassen aan de diversiteit van identiteiten en lichamen?

Julius Thissen
Julius Thissen is artistiek onderzoeker en beeldend kunstenaar. Zijn onderzoek zet door middel van performance, fotografie, film en sculptuur vraagtekens bij (gender)identiteit en onze hedendaagse prestatiecultuur. De invloed van sociale verwachtingen en machtsstructuren op ons gedrag staan hierin centraal. Naast zijn werk als beeldmaker en onderzoeker is hij ook actief inclusie adviseur en curator. Zijn doel is om van de creatieve industrie een toegankelijke, diverse en inclusieve sector te maken en hij beoogt hiermee de emancipatie van de trans- en queer gemeenschap te bevorderen. Hij doet dit doormiddel van lezingen, het organiseren van onderzoeksprojecten, het ontwikkelen van residenties, het cureren van exposities en het adviseren van musea en instellingen. Zijn werk werd onder andere genomineerd voor de Warsteiner Blooom Awards,  Arnhemse Nieuwe en hij ontving de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds.

studiojuliusthissen.com

Chet Bugter
Chet Bugter rondde de ArtEZ master in Fashion Strategy af en heeft een achtergrond in Fashion Design (HKU): "Ik uit een schreeuw van verzet tegen een modesysteem dat vasthoudt aan strikte binaire gender-indelingen. Terwijl mode een geweldig hulpmiddel kan zijn bij het verkennen en uiten van je identiteit, lijkt het modesysteem als geheel het belang van het lichaam zelf te ontkennen. Via mijn werk wil ik de manieren omzeilen waarop de gender-tweedeling in en door mode tot uiting komt; ik stel nieuwe perspectieven voor op het modesysteem, met als doel dit systeem meer geïntegreerd, divers en inclusief te maken."

chetjulius.com

Janice Deul
Janice Deul is een Surinaams-Nederlandse neerlandicus, journalist, TEDx-spreker en fashion- c.q. cultuuractivist. Afkomstig uit de bladenwereld, maakt zij zich al jaren sterk voor meer diversiteit in mode, magazines, de kunstsector en de creatieve industrie. Ze is co-auteur van ‘Little Black Hair Book’, een boek met haarverhalen en -geheimen van Afro-Dutch vrouwen, en is - met name sinds haar deelname aan de talkshow ‘Pauw’ - een belangrijke stem in het debat over de maatschappelijke functie van mode en -bladen. Ze spreekt zich net zo makkelijk uit over #MeToo, black hair en de Arabische modeweek als over politieke correctheid, het heersende schoonheidsideaal of het belang van woorden en taal in de hele 'diversiteitsdiscussie'. Thema’s die ze aan de orde stelt middels talks, workshops, opiniestukken, gastcolleges aan universiteiten en hogescholen, door haarzelf gecureerde events en op haar inspiratieplatform Diversity Rules. Momenteel schrijft ze samen met mediawetenschapper Charlotte Dwyer een boek over mode & inclusiviteit dat begin volgend jaar verschijnt.

LinkedIn
instagram

Moderator: Aynouk Tan
Aynouk Tan observeert mode vanuit een antropologisch gezichtspunt. Als journaliste, curator en art-director bespreekt ze hoe de kleding die we dragen onze identiteit en percepties vormt. Daarnaast is ze werkzaam als columniste, trendanalist en strateeg voor verschillende bedrijven en modeontwerpers. 

aynouktan.com

Muziektheater door duo Charlotte Rackwitz & Armando van den Berg

Charlotte Rackwitz en Armando van den Berg zijn studenten Muziektheater. Zij hebben een fascinatie voor esthetiek binnen een maatschappelijk kader. Gender is een terugkerend thema in hun werk. Voor deze gelegenheid zijn zij op zoek gegaan naar manieren om de blik op de materialiteit van het lichaam te verwarren. Daarbij maken zij gebruik van muziek en ontwrichtende beelden.

Datum
Tijd

19:30u inloop, 20:00u start programma

 

Entree

€ 8,00
studenten: € 3,00
studenten HAN-IPO/RijnIJssel Creatieve Industrie & BNO/OPA-members: gratis

ArtEZ studenten kunnen zich gratis aanmelden via C.deMuijnck@ArtEZ.nl van ArtEZ Studium Generale 

Deze avond is mogelijk gemaakt door

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!