Deze eerste OPA-avond van het jaar vindt plaats als livestream, in samenwerking met Arnhem Live.

Elk jaar staat er bij OPA een thema centraal om het programma te kunnen duiden en vakgebieden te verbinden met relevante onderwerpen uit de maatschappij. Begin 2020 werd de wereld even tot stilstand gebracht. Ons leven veranderde ingrijpend: COVID-19 domineert tot op de dag van vandaag nog steeds ons leven. We proberen de draad van ons dagelijkse leven weer op te pakken, maar worden constant geconfronteerd met het feit dat het coronavirus nog niet onder controle is. Hoe gaan we verder? 

De manier waarop we leefden en consumeerden is niet duurzaam. De urgentie om de wereld te verbeteren en de kansen om bestaande systemen te veranderen, lijken groter dan ooit. Tegelijkertijd worstelen veel mensen, waaronder veel ontwerpers, met inkomstenderving, uitzichtloosheid en een gebrek aan perspectief. Is het mogelijk om in 2021 de toekomst met positiviteit tegemoet te treden? En om het heden te zien als een nieuw begin, een TABULA RASA?

Om vooruit te kunnen, moeten we niet uitsluitend gefocust zijn op de toekomst. Wat kunnen we leren van (fouten uit) het verleden? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als vooruitgang of bewegen we ons in een cyclus? Gaan we juist achteruit? Deze interdisciplinaire avond is een mix van filosofie, wetenschap en ontwerp.

Hendrik-Jan Grievink (Next Nature Network), Sabine Winters (Future Based), Roos Meerman en Tom Kortbeek (Fillip Studios)

SPREKERS

Hendrik-Jan Grievink - Next Nature Network
Hendrik-Jan Grievink is onderzoeker en ontwerper bij Next Nature Network en is grotendeels verantwoordelijk voor de visuele output van het collectief. Eén van de projecten waar Hendrik-Jan zijn stempel op heeft gedrukt, is het Kweekvlees Kookboek, dat de culturele potentie van kweekvlees onderzoekt door middel van 45 speculatieve recepten. Hij is de bedenker van de Pyramid of Technology, een conceptueel navigatie gereedschap dat laat zien hoe technologie natuur wordt in zeven stappen. In 2019 ontwikkelde Hendrik-Jan Reprodutopia, een mobiele tentoonstelling vermomd als vruchtbaarheidskliniek waar de toekomst van seks, voortplanting en familie wordt verkend door middel van speculatief ontwerp, design fiction en publieksdialoog. Momenteel houdt hij zich bezig met het onderwerp technoprivilege, een verkenning van het begrip privilege vanuit technologisch perspectief.
nextnature.net

Sabine Winters - Future Based
Sabine Winters is freelance filosoof en programmamaker. Ze werkt op het interdisciplinaire snijvlak van kunst, wetenschap en filosofie. Zo geeft ze bijvoorbeeld al een aantal jaar film en filosofie cursussen (onder andere in het Focus Filmtheater) en programmeerde ze interdisciplinaire residenties waar kunstenaars en wetenschappers samenwerkten aan het oplossen van ingewikkelde vraagstukken. Naast haar freelance werk is Sabine de oprichter van het interdisciplinaire filosofie platform Future Based. Samen met een klein bevlogen team organiseert ze lezingen, bijeenkomsten en leesgroepen en publiceert ze podcasts en artikelen.
futurebased.org

Roos Meerman & Tom Kortbeek - Fillip Studios
Fillip Studios is een kunst- en ontwerpstudio die kunst, wetenschap en technologie combineert om impact te maken. De studio creëert tastbare objecten en ervaringen die verwondering oproepen en zet de gebruikte technieken om in impactvolle en innovatieve waarde voor de samenleving. Fillip Studios is opgericht door de kunstenaars Roos Meerman en Tom Kortbeek, die zowel zelfstandig werk als projecten creëren in samenwerking met universiteiten, instellingen, musea en bedrijven.
fillipstudios.com

Fillip Studios, Future Based

***

Foto's Sabine en Future Based: Dana Dijkgraaf en Nicole Hageman

Datum
Tijd

20:00 uur

Locatie

Online via Arnhem Live

Entree

Gratis

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!