Er is een transitie gaande waarbij de ontwerper zich ontwikkelt van afwachtende, in opdracht werkende uitvoerder tot ondernemende zelfstandige. Er is behoefte aan ontwerpers die leidend zijn, bewuste aanstichters van sociale, culturele of politieke verandering in plaats van waarde-neutrale volgers. Is de nieuwe rol van de ontwerper die van richting- en betekenisgever in een wereld die op maatschappelijk en wereldniveau steeds sneller verandert? Is de ontwerper van de toekomst een geëngageerde activist? OPA presenteert een avond vol doeners - tijd voor aktie!

Bas Timmer - Sheltersuit 
Bas Timmer ontwierp de Sheltersuit: een tot slaapzak te transformeren water- en winddichte jas, die daklozen en vluchtelingen bescherming biedt tegen allerlei weersomstandigheden. De Sheltersuits worden gemaakt van gedoneerde materialen van hoogwaardige kwaliteit en voornamelijk door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal asielzoekers met een verblijfsvergunning. Via Sheltersuit integreren zij in de Nederlandse maatschappij.

sheltersuit.com

Loesje
Loesje wil het leven op de wereld beter en mooier maken. Niet iets dat je moet overlaten aan bazen, deskundigen of begeleiders maar zelf mee aan de slag moet. Iedereen heeft namelijk invloed. Maar hoe krijg je die? Loesje kiest voor een poster: eenvoudig, direct, op straat, op sociale media en onder de mensen. Het recht op de vrijheid van meningsuiting is er niet voor niks. Daar voegt ze het recht op meningsvorming en meningsverandering aan toe.

loesje.nl

 

Ruben Pater - untold stories
Grafisch ontwerper Ruben Pater ziet zichzelf als visueel verslaggever. Door verhalen visueel te vertalen die normaal onverteld blijven - omdat ze gevoelig liggen of niet winstgevend zijn - probeert Ruben Pater de publieke opinie te beïnvloeden. Onder de naam ‘untold stories’ zoeken zijn projecten zo naar nieuwe relaties tussen grafisch ontwerp en journalistiek. Soms zijn dit complexe geopolitieke onderwerpen, soms onderwerpen dichter bij huis.

untold-stories.net

Datum
Tijd

20:00u, inloop vanaf 19:30u

Entree

€ 8,00

OPA-Members/BNO: gratis
studenten RijnIJssel Creatieve Industrie/HAN IPO: gratis

Deze avond is mogelijk gemaakt door

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!