Vormgever William van Giessen - bekend van de NAK en Facing Pages én zanger van de band Esk-Esque - ontwerpt dit jaar de grafische uitingen voor het OPA Jaarprogramma Save Our Souls. Benieuwd wie er achter deze eclectische, soms rauwe, beelden zit? Hij stelt zich graag op geheel eigen wijze voor:

O.K. Periodicals

"Op dit is mijn achtergrond een bloemenzaak met halfvergane typografie op de gevel, dat ik zie als ik omkijk vanuit een pittoresk cafeetje in Budapest. Hoewel ik vaak in Budapest te vinden ben, woon en werk ik nog steeds in Arnhem. Na de studie Grafisch Ontwerpen aan ArtEZ ben ik blijven ‘plakken’ en ben na het afstuderen meteen O.K. PARKING gestart, samen met Joost van der Steen. Met dit grafisch ontwerpbureau hebben we tot 2015 tien jaar lang Arnhem verblijdt met ons werk in opdracht, maar ook ongezond veel zelf geïnitieerde projecten. Enkele wapenfeiten zijn de Nieuwe Arnhemse Krant (gratis krant over de creatieve humuslaag van de stad), Facing Pages (zeer succesvolle internationale biennale over independent magazines), O.K Periodicals (internationaal gethematiseerd tijdschrift) en nog veel meer. Vooral ook in samenwerking met de meest uiteenlopende partijen. 

Dat samenwerken vind ik erg tof om te doen en doe ik nog steeds. Na het stoppen van O.K. PARKING ben ik onder mijn eigen naam, William van Giessen, door gegaan als eenmansbedrijf. Ik richt me sindsdien met name op tijdschriften en ontwikkelen van campagnes. Die liefde voor tijdschriften zat er, van jongs af aan,  altijd al in (niet van blaadjes en daar verhaaltjes en comics op maken). En dat groeide dus uit tot het initiëren en ontwikkelen van eigen onafhankelijke tijdschriften en uiteindelijk de vele magazines in opdracht voor met name grotere organisaties in overheid, onderwijs en zorg.

Wat ik tof vind is om vanaf de start al mee te denken -  zoals iedere ontwerper neem ik aan : ) - over de inhoudelijke invulling en daar dan een passende vormgeving bij te maken. Ook bij campagnes werkt dat zo: vanuit een idee volgt het ontwerp. Dat klinkt ‘klassiek’, maar werkt bij mij het beste. Uiteindelijk zorg ik er wel voor dat er bij elk project mijn eigenzinnigheid in zit. Zolang die vrijheid er is kan ik als ontwerper met elke vraag aan de slag. 

OPA graphics: Cirkeldenkers en Zorgdragers

Dit jaar mag ik de OPA posters vormgeven - de eerste in de reeks was voor de avond Cirkeldenkers. Die avond staat in het teken van een docu over het leven op de afvalhopen. En de vraag hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan een oplossing voor bijvoorbeeld de plastic soup in de oceanen. Het leven op afvalbergen (helaas gebeurd dat dus) is de basis. Want ergens hebben de mensen die daar het afval doorploegen de hoop op een beter leven. En elk stukje afval kan waardevol zijn. Vandaar de collage van afvalbergen en de weg naar het einde van de regenboog  - en de hoop op de spreekwoordelijke pot goud. Voor de oplettende kijker: de kleuren van de regenboog zijn hetzelfde als de kleuren van het bekende Apple-logo uit de jaren 80/90. 

Ode aan het Magazine

Een opdracht die ik graag nog eens krijg? Pff, lastig. Opdrachten die ik niet kreeg of waarvan ik vond dat ze moesten komen ben ik zelf gestart. Maar er mogen altijd meer redactionele projecten, zoals tijdschriften, bij. Ik geloof nog steeds in de kracht van print. Een floppy disk kun je niet meer in je computer stoppen. Op een blog vind je na een dag een interessant artikel al niet meer terug in de wirwar. Een tijdschrift of boek pak je op, bewaar je of geef je door en het ruikt lekker. Daar mag je me dus voor wakker maken!"

williamvangiessen.nl

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!