Hoe het verder moet met de wereld? Arnhemse creatieven behoren (inter)nationaal tot de voorhoede en tonen nieuwe perspectieven op maatschappelijke vraagstukken. Dit doen ze tijdens de Dutch Design Week van 2022 (20 t/m 30 okt, Eindhoven). Het thema van deze Dutch Design Week is dan ook ‘Get set’. “Get set staat voor het feit dat zowel ontwerpers als burgers de juiste mentaliteit moeten krijgen. Denk aan enorme uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, ongelijkheid en vele ander sociale vraagstukken. Om samen veranderingen door te kunnen voeren, moeten we echt de juiste mindset krijgen”, aldus Miriam van der Lubbe (Creative Chief van DDW). Hoe Arnhemse kunstenaars en ontwerpers dat doen? Ze weten wetenschap, technologie, kunst en design samen te brengen en zo een andere kijk te brengen op grote verander vraagstukken. Zo draagt de Arnhemse creatieve sector bij aan de grote maatschappelijke uitdagingen van nu.

Plannen om naar de Dutch Design Week te gaan? Mis deze Arnhemse ontwerpers met een missie niet:

Pauline van Dongen, solar pavilion
Het Solar paviljoen van Pauline van Dongen en Marjan Aubel presenteert een nieuw en inclusief of ‘menselijk’ perspectief op zonne-energie. Met de nieuwste technieken en esthetische zonnepanelen wordt er ter plekke energie en warmte gegenereerd. Het paviljoen staat op een centrale plek bij Ketelhuisplein op Strijp-S. 

Fillip Studios
Arabidopsis Symphony is een immersieve oproep om geen claim te leggen op de natuur maar om juist in symbiose te leven. Een totaalbeleving met AR, muziek en real-time data in samenwerking met de Wageningen Universiteit. Locatie: Wilhelminaplein. Later dit jaar ook te ervaren in het buitenland. 

Foreland Studios 
Werkt met een interdisciplinair team van onderzoekers (designers, wetenschappers, kunstenaars) aan nieuwe perspectieven op technologische ontwikkelingen. Tijdens de Dutch Design week tonen Riel Bessai en Pedro Daniel Pantaleone onder de naam Studio Method de onderzoeksresultaten die voort zijn gekomen uit de Foreland Studios residentie. 

Omlab met Building Biodiversity
Ontwikkelde uit afvalstromen milieuvriendelijk cementvrij materiaal, lichtgewicht en met de sterkte van gipsbeton. Dit ontwerpende onderzoek kan in de toekomst mogelijk biologisch afbreekbare materialen voor bouw en infrastructuur de (stedelijke) biodiversiteit ten goede komen. Te vinden op de Yski expo op Strijp-S.

Floris Schoonderbeek toont met zijn Raintrap en Groundfridge hoe mensen onafhankelijker kunnen leven en duurzamer om kunnen gaan met onze grondstoffen. 

WhiteNoiseDada & de Vormforensen met Artificial Greenhouse
Bij De Kazerne presenteert WhiteNoiseDada de eerste experimentele resultaten van het onderzoek dat ze samen met De Vormforensen doen naar een toekomstbestendig alternatief van de Artificiele Plant. Ze hebben onder andere middels A.I. kunstplanten gekruist tot nieuwe soorten en verscheidene functies aan een KunstPlant toegevoegd. Dit is mede mogelijk gemaakt met hulp van het Stimuleringsfonds en Stichting Stokroos. 

Studio Erik Stehmann
Product designer Erik Stehmann benadert design alsof het speelgoed voor volwassenen is. Tijdens Dutch Design Week presenteert hij zijn nieuwe, volledig 3D geprinte verlichtingscollectie Pretty Weird Things. Te vinden bij Sectie-C.

Mieke Lucia met Hey-Hue
Hey Hue! is een serie wandtapijten, carpetten en interieur objecten die ontstaan zijn uit een gevonden vormentaal. Een zachte gedempte wereld, zoals wanneer je door de mist fietst en alle kleuren en scherpe vormen vervagen. De collectie is made-to-order en vervaardigd met natuurlijke duurzame materialen. Te vinden bij sectie-C.

Ineke Hans, FROM FLINT TO FOOTPRINT
Gesprekken met Designers & Makers, Users & Shaker over ontwerpen en produceren, leven en faciliteren van leven met een lagere footprint.

Foto: Fillip Studios
Foreland Studios - Foto: Maarten van der Wolf
Afzender: Creatief Arnhem

Creatief Arnhem is de vertegenwoordiger van de creatieve sector in Arnhem. Ze maken zich hard voor de creatieve sector in de volle breedte. Ze behartigen de belangen en initiëren eigen projecten. Mail ons op wij@creatiefarnhem.nl. Volg ons op LinkedIn

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!