Onder leiding van Jeroen Junte van DesignDigger werd tijdens de avond "Toekomst Denkers" een gesprek gevoerd over de rol van ontwerpers in het verkennen en vormgeven van de toekomst. Hun inzichten bood waardevolle handvatten voor het begrijpen van de complexiteit en gelaagdheid van het toekomstdenken.
Mieke Gerritzen benadrukte dat we vaak over de toekomst spreken alsof het een enkelvoudig concept is, terwijl er in feite meerdere ‘toekomsten’ bestaan. Ze legde uit dat door ideeën tastbaar te maken, we beter kunnen discussiëren over de toekomst die we willen vormgeven.
Sabine Winters bracht een interessante observatie naar voren over de kloof tussen data en verbeelding: "Alle data is er, maar onze verbeelding is nog niet zover." Ze verwees naar de ruimte, iets dat zowel ver weg als dichtbij voelt, en liet het publiek nadenken over de grenzen van ons huidige begrip van toekomstige mogelijkheden.
Marjolein Pijnappels stelde de vraag hoe we iets praktisch kunnen maken dat zich over een lange tijd afspeelt. Ze verwees naar de denkwijze van Native Americans, die zeven generaties vooruit dachten. In haar visie zijn toekomstverkenningen vaak spiegels van het heden.
Edwin Gardner stelde dat de toekomst alleen te verkennen is in onze verbeelding: "Verbeelding gaat voor de feiten en realiteit uit." Hij benadrukte dat de toekomst eigenlijk een andere cultuur is, wat ontwerpers dwingt om buiten hun huidige context te denken.
Frank Kolkman bracht het gesprek terug naar de praktijk van ontwerpers: "Speculatief ontwerp forceert de context waarmee je het ontwerp schept." Hij betoogde dat ontwerpers een brug kunnen vormen tussen ideeën en concrete visualisaties, en dat ze bewust kunnen sturen in welke richting die toekomst zich ontwikkelt.
Met deze reflecties gaf de avond “Toekomst denkers” de aanwezigen veel om over na te denken. De sprekers daagden ontwerpers uit om hun rol als toekomstdenkers verder te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen in de complexe, veranderende wereld van vandaag.