Grafisch ontwerper Ruben Doornweerd studeerde in 2010 af aan ArtEZ Arnhem en werd datzelfde jaar geselecteerd als veelbelovende talent door Arnhemse Nieuwe. Ook ontving hij een startstipendium om zich als ontwerper verder te ontwikkelen. Dat deed hij onder andere met een buitenlandse stage bij ontwerpstudio The International Office in Wellington, Nieuw Zeeland en bij grafische bureaus Van Lennep en Vandejong. Kort daarna begon hij Amsterdam zijn eigen studio, waar vanuit hij meerdere posters voor OPA ontwierp - waaronder die voor de Arnhemse Nieuwe 2018.  

Typografie als taal
"Ik probeer in mijn werk te zoeken naar een uitgesproken ontwerp die een tijdloosheid in zich heeft. Typografie is een taal die ik hier graag voor gebruik. Voor een indruk van mijn werk hier een serie affiches gemaakt bij Van Lennep voor verschillende opdrachtgevers: 

Spelsysteem
Ik begin altijd met een idee en hier probeer ik dan een visueel systeem voor te ontwikkelen: een systeem waarbinnen het ontwerp een spel speelt. Een goed voorbeeld van zo'n systeem is de serie voor EXPOSED, een platform voor jonge cultuurliefhebbers van EYE Filmmuseum Amsterdam. Elke tentoonstellingsperiode in EYE wisselt het campagnebeeld en de kleurstellingen. Dit spel zorgt voor een herkenbaar merk dat dynamisch blijft:

Branding
In mijn werk in opdracht focus ik mij met name op branding. De uitingen hiervoor zijn vaak visuele identiteiten, websites, animaties maar ook drukwerk zoals affiches, flyers en het liefst t-shirts! De ultieme opdracht zou een campagne voor NIKE zijn, waarin alles samen zou kunnen komen. 

Arnhemse Nieuwe 2018
Het ontwerp begon bij de vraag om een beeld te maken voor Arnhemse Nieuwe 2018 en een idee voor een fysiek object voor de geselecteerden. Hier wilde ik ook graag het ruimtelijk podium-ontwerp bij betrekken zodat die drie dingen een eenheid vormden. Ik kwam op het idee om een driedimensionaal object te ontwerpen dat een verhoging zou illustreren - een mooi symbool voor de avond. De kubussen die deze verhoging vormen konden ook weer dienen als podium-objecten. Deze konden uiteindelijk worden afgebroken en uitgereikt aan de geselecteerden aan het einde van de avond."

rubendoornweerd.nl

Lees meer over Ruben op monsterkamer.nl/ruben-doornweerd of themakersamsterdam.com/ruben-doornweerd

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!