OPA vond voor de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland een belangrijke Partner in Industriepark Kleefse Waard. IPKW sponsorde de hoofdprijs en hoste het Design & Technology Event waarbij de drie Awards van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland werden uitgereikt. Een bijzondere middag waarbij zowel ontwerpers als het bedrijfsleven in grote getale aanwezig waren. Een verslag:

Hoe kunnen de mogelijkheden van 3D-printtechnologie vergroot worden door bijvoorbeeld de toevoeging van warmte en lucht? Welke mogelijkheden zijn er om een modecollectie te ontwikkelen met oog voor een duurzame en ecologisch verantwoorde productie, zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpkwaliteit? En kan één materiaal alle traditionele materialen voor een stoel vervangen? Het zijn de vragen waar de winnaars van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland het antwoord op gaven tijdens het zevende Green Industry Event op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), met als thema Design & Technology II.

Relevant in plaats van uniek
Jeroen van Erp trapte het evenement voor een volle zaal af. Als medeoprichter en creatief directeur van Fabrique en als lid van het Topteam Creatieve Industrie gaf hij met voorbeelden uit zijn eigen ervaring de meerwaarde aan van samenwerking tussen de creatieve industrie en de maakindustrie. Van Erp vergeleek de creatieve industrie met een zwerm vogels; krachtig en flexibel, in staat om uiteen te waaien en vervolgens weer bij elkaar te komen. Zijn belangrijkste boodschap: probeer niet iets te ontwerpen dat uniek is, maar iets dat relevant is.

Met de Subsidieregeling Creatieve Sector Gelderland zijn creatieve bedrijven uitgedaagd de markt in te gaan met hun innovatieve producten en concepten. Op zoek naar partnerbedrijven in de maak-, gezondheid- en energiesector, die mee willen helpen innovatie verder te ontwikkelen. Gerard Monninkhof van Oost NV en gedeputeerde Annemieke Traag vertelden hierover, met een video die barste van de succesvolle praktijkvoorbeelden. OPA miste hierin echter de ontwerpers en had het gevoel dat het vooral het bedrijfsleven was dat profiteerde van de subsidie.

Bekijk hier de video die werd getoond
 

De laatste kans voor de genomineerden
Daarna was het de beurt aan de genomineerden van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland. De prijs is door OPA in het leven geroepen om innovaties uit de creatieve industrie zichtbaar te maken, te ondersteunen en te stimuleren. Alle twaalf genomineerden probeerden via een mini-pitch het publiek nog één keer te overtuigen om op hen te stemmen voor de publieksprijs.

Dat stemmen gebeurde in de pauze, waarna IPKW-directeur Kevin Rijke kort inging op de ontwikkelingen op het park. Met een van piepschuim gemaakte woning die voor de ingang stond liet Dutch EPS Building Solutions (DEBS) al zien wat voor innovatiefs en moois er op het park wordt gemaakt.

Rick Tegelaar van designerscollectief Workmates had nog een kleine verrassing in petto. Hij reikte namelijk de eerste Workmates-krant uit aan de IPKW-directeur. Alle bezoekers van het Green Industry Event kregen de krant – die komende week op de Salone del Mobile in Milaan wordt gepresenteerd – aan het einde van de middag mee naar huis.

Kijkje in de keuken bij Philips
De tweede keynote spreker stond inmiddels al klaar voor zijn verhaal. Thomas Marzano gaf in een vlammend betoog een inkijkje in de merkstrategie van Philips en hoe die zich verhoudt tot design en technologie. Als Global Head of Brand Design van de multinational is hij verantwoordelijk voor de visuele merkidentiteit en -ervaring van Philips wereldwijd en stond hij aan de wieg van de nieuwe slogan: Innovation and you.

Fundamenteel designonderzoek
De middag eindigde feestelijk, met de uitreiking van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland. Roos Meerman won met haar project ‘Aera Fabrica’ de hoofdprijs: de IPKW Award ter waarde van 7.500 euro. De vakjury beschouwt haar ingezonden project als een vorm van fundamenteel designonderzoek en was onder de indruk van enerzijds de zeer specialistische en vakkundige werkwijze en anderzijds de generalistische houding waarmee nieuwe technologische mogelijkheden worden onderzocht.

De OPA Talent Award, ter waarde van 750 euro, ging naar het ontwerperscollectief MAISON the FAUX met hun project ‘Gij Zult Streven Naar Utopia’. Meer dan 1.500 stemmen werden er via de website van dagblad De Gelderlander en in de pauze van dit Green Industry Event uitgebracht voor de Gelderlander Publieks Award. Lilian van Daal bleek met haar project ‘Biomimicry Soft Seat’ de winnaar van 200 euro en een advertentie in de Gelderlander.

Lees meer over de winnaars en het Jury verslag

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!