Op 20 september vorig jaar stond ze samen met zeven andere Arnhemse talenten op het podium van OPA tijdens Arnhemse Nieuwe 2018. En in oktober stond ze - samen met zes medestudenten van ArtEZ - op de Dutch Design Week in Eindhoven met haar afstudeerwerk: Catch Air. Daarvoor liet Hanneke Klaver (22) zich inspireren door het lichaam en beweging. "Ik vind het leuk om naar mensen te kijken."

Wat vind je zo interessant aan lichaamstaal en beweging?

“Ik heb een verzameling filmpjes van paradijsvogels; als die een vrouwtje proberen te verleiden gaat er van alles groeien. Volgens mij vindt iedereen het fascinerend om dat te zien. Ik denk dat ik zo ook een beetje naar mensen kijk. Het is heel bijzonder dat wij op twee benen kunnen lopen en niet omvallen, bijvoorbeeld. Maar ook dat we een gezicht hebben waarover we eigenlijk niet zoveel controle hebben, maar dat wel heel belangrijk is in communicatie.”

Die liefde voor beweging en het menselijk lichaam komt in al jouw werk terug.

“Klopt. We moesten een keer schoenen maken - toen kwam ik met een uitklapbare schoen. En toen we bestek moesten ontwerpen, maakte ik een soort van vingerverlengers. Daarnaast plak ik graag dingen aan mijzelf. Dus maakte ik met Duct Tape stokken aan mijn voeten, ging lopen en kijken wat de beweging van die stokken ging doen. Ik hou ervan om te werken met materialen die uitrekken of inklappen; met mechaniekjes of elastiek. “

En je vindt het dus leuk om naar mensen te kijken.

“Ja. Bijvoorbeeld naar hoe ze lopen: daar kun je karaktereigenschappen in lezen. Ik probeer namen te geven aan hoe mensen lopen. Een meisje in mijn klas zette eerst haar hak neer en bleef heel lang met haar punt van haar voet omhoog staan. Dat noemde ik de ‘hallo-loop’: het lijkt alsof ze de hele tijd hallo zegt als ze loopt.”

Bij Catch Air, jouw afstudeerwerk, heb je je op verschillende lichaamsdelen gericht: je hebt objecten op je gezicht geplakt, aan je voeten en je hebt opblaasbare objecten gemaakt.

“Ja. Mijn afstudeerwerk bestaat uit drie onderdelen. Voor het eerste heb ik het hoofd genomen en ben dingen op mijn wenkbrauwen, wangen, mond en oogleden gaan plakken. Op die manier vergroot ik de bewegingen van het gezicht uit. Nu valt het me niet op wanneer jij met je ogen knippert, als ik er iets op plak wel.

Het tweede deel bestaat uit zakken die zich met lucht vullen. Door die aan handen en voeten vast te maken vergrootte ik de bewegingen: lopen, rennen, huppelen, springen. Dat bracht me ook op het idee voor deel drie. Ik dacht:  ik heb ook lucht in mezelf, ik adem de hele tijd in en uit. Toen ben ik blaasobjecten gaan maken. Ik heb in totaal zo’n honderd proefjes gemaakt. Meestal wordt een object groter als je het opblaast, maar ik ontdekte:  met een bepaald patroon wordt het object juist kleiner.”

Hoe waren de reacties op Catch Air?

“Leuk. Ik presenteer mijn werk ook heel speels. En rauw: die filmpjes van mijn gezicht zijn niet esthetisch. Vaak zijn het video’s van de eerste keer dat ik zoiets opplak. Mensen vinden het leuk dat ik zo mijn proces en denkstappen laat zien, in plaats van alleen het eindresultaat. Bij Arnhemse Nieuwe kwamen er mensen naar mij toe die zeiden: ‘ik heb in lange tijd niet zo gelachen.’”

De opblaasbare objecten doen ook een beetje denken aan vrolijke dingen: een feestfluitje, of een opblaasbare zitzak in het park. Waren dat ook inspiratiebronnen?

“Nee. Pas toen ik het af had zag ik de link. Toen dacht ik ook: ik ga samen werken met ontwerper van de Lamzac! Hij doet een soort dans om daar lucht in te krijgen, precies wat ik ook heb gedaan; dus waarom niet samen een clip maken?”

Heb je hem al gecontact?

“Nog niet.”

Je begon op je 17e met de academie; nu ben je net 22 en afgestudeerd. Dat is best jong. Wat volgt er nu?

“Ik ben aan het uitzoeken hoe ik voor mijzelf kan beginnen. Tijdens mijn afstuderen was ik erg op mijzelf, nu wil ik graag meer met mensen samenwerken. Fotografen en cameramensen, bijvoorbeeld.  En aangezien mijn ontwerpen allemaal lichaamsgerelateerd zijn is het misschien ook interessant om samenwerking te zoeken met modeontwerpers. “

Wat wil je bereiken met wat je maakt?

“Bij mijn afstuderen was dat letterlijk: het paradijselijke van de mens laten zien. Mensen vergeten soms hoe mooi een armbeweging kan zijn. Dat probeer ik tonen. Misschien wil ik ook workshops gaan geven waarin mensen dat zèlf kunnen ontdekken. Tijdens mijn afstuderen deelde ik visitekaartjes uit met uitdrukbare vormen, die mensen zelf op konden plakken. Ik geef de aanzet, maar ik hoop dat mensen er zelf mee verder gaan.”

Heb je al ideeën voor vervolgprojecten?

“Ja. Ik denk bijvoorbeeld aan een gezichtsportschool. We trainen ons hele lichaam tot aan de nek, maar bijvoorbeeld onze wenkbrauwen niet. En ik wil misschien een eerder idee over vacht verder onderzoeken. Vroeger hadden we een vacht, nu gebruiken we kleding en verwarming. Moeten we niet terug naar de vacht? Lichaamshaar weer populair maken?”

hannekeklaver.nl

 

De quotes zijn gefilmd en gemonteerd door studenten Audio Visueel van RijnIJssel: rijnijssel.nl/av-specialist

Anita van Rootselaar

Anita van Rootselaar is journalist en tekstschrijver. Zij interviewde productontwerper Hanneke Klaver naar aanleiding van haar presentatie als een van de Arnhemse Nieuwe 2018. 

anitavanrootselaar.nl

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!