Ieder jaar selecteert een jury op uitnodiging van OPA, CASA en BKA de beste afstudeerders van ArtEZ in de disciplines Bouwkunst, Fashion Design, Fine Art, Graphic Design, Interaction Design, Creative Writing en Product Design. Op donderdag 21 september stelden deze Arnhemse Nieuwen zich voor - aan een bomvolle zaal ontwerpers, familie, vrienden en design-liefhebbers. Met een presentatie in 20X20 format vertelden ze over hun achtergrond, werkwijze, ontwerpvisie en plannen voor de toekomst. Doel is dit jonge talent zichtbaar te maken voor een groot publiek, en wellicht direct te koppelen aan een opdracht- of werkgever. En 2017 was een goed jaar!

Willem de Haan – Fine Art
Beeldend kunstenaar Willem de Haan verwondert zich graag over bijzondere dingen die hij dagelijks tegenkomt. Bijvoorbeeld de huidskleur van een pleister of de hondjes afgebeeld op toiletpapier. Zoals hij zelf zegt: “Mijn naam is Willem en ik maak werk over alles. (…) Eigenlijk zie ik alle dingen die ik maak als een eerbetoon aan die coole dagelijkse dingen.” Zijn afstudeerwerk ‘5 Minute Moped Tours’ bestond uit twaalf van dit soort eerbetonen, gepresenteerd op een route buiten rondom ArtEZ. Bezoekers van de finals konden vervolgens bij één van zijn 3 chauffeurs achterop de scooter, om met hoge snelheid, in 5 minuten langs zijn werk te scheuren. Momenteel werkt Willem aan een film – speciaal voor de TV’s in kebabzaken.

Ruby Russell – Fashion Design
Modeontwerpster Ruby Russel is zelf geboren en getogen in Nederland, maar heeft een vader uit Wales. Voor haar afstudeer project ‘Rebecca and her daughters’ dook ze in de cultuur van zijn vaderland en stuitte op het 19e-eeuwse verhaal van de Rebecca Riots: boeren die zich als vrouw verkleedden en vervolgens alle tolhuizen langs de weg met de grond gelijk maakten omdat ze vonden dat ze teveel moesten betalen. In combinatie met de Britse humor uit bijvoorbeeld Monthy Python vormde dit verhaal de inspiratie voor haar eindexamencollectie. Ze stuurden haar modellen – haar acht ‘dochters’ met elk met een eigen smaak in materiaal, vorm en kleur – lachend de catwalk op. Uitgangspunt was het piramidevormige silhouet van het Welsh National costume, uitgevoerd in zoveel mogelijk verschillende stoffen en technieken met strikken, constructies en toepassing van de wind. Momenteel is Ruby bezig met het opzetten van haar eigen bedfrijf in Antwerpen, in samenwerking met twee andere ontwerpers.

Kai Udema – Graphic Design
Als tegenreactie op onze moderne maatschappij die is gefixeerd op vooruitgang, nut, doelen, efficiëntie, de toekomst, meningen, etc. focust grafisch ontwerper Kai Udema op 'doelloosheid'. Zijn afstudeerproject ‘Meditations On A Black Circle’ is compleet georiënteerd rondom een zwarte cirkel: een obsessieve houding naar een (in essentie) betekenisloze vorm. Daarbij projecteerde hij zwarte cirkels, maakte hij dobbelstenen en onderzocht hjij de vorm door middel van een serie zwarte metalen objecten. Daarnaast ontwierp hij de eindexamenexpositie en bijbehorende catalogus van zijn afdeling. Op dit moment werkt Kai bij een commerciële ontwerpstudio in Amsterdam.

Jante Wortel – Creative Writing
Schrijfster Jante Wortel las voor uit eigen werk: ‘Als de vogel door het glas vliegt’. Het vertelt het fictieve verhaal van een gezin dat voor drie maanden een man in huis neemt. In de novelle is de veertienjarige Hanne aan het woord, die zich in het grensgebied bevindt tussen meisje- en vrouw-zijn. Het is een verhaal over zien en gezien worden, over grenzen en over wat er verandert op het moment dat er permanent een toeschouwer aanwezig is. Ze schrijft over ongemak, het hebben van een lichaam en het opzoeken van grenzen. In haar teksten zoomt ze in op details die op het eerste oog niet veelzeggend lijken, maar uiteindelijk juist alles zeggen.

Stef Tervelde – Interaction Design
Interactief ontwerper Stef Tervelde vind het zorgwekkend dat er een steeds grotere afstand tussen mens en computer ontstaat, terwijl we steeds meer afhankelijk zijn van wat er in een computer gebeurt. We bestempelen de werking van de computer als magisch en ervaren weinig keuzevrijheid omdat we geen weet hebben van de mogelijkheden. Zijn afstudeerwerk ‘Immersive Computing’ presenteert middels Virtual Reality meer inzicht in de processen die zich in een computer afspelen. 

Maloe Brinkman – Graphic Design
Grafisch ontwerper Maloe Brinkman nam ons mee naar de metropool Gwadar in Pakistan. Althans: de virtuele metropool, want er zijn prachtige - legale en illegale - plannen en een levendige handel in onroerend goed, maar er is nog niks daadwerkelijk gebouwd. Ze maakte een film over deze zogenaamde narratieve architectuur en het contact dat zij had met een van de handelaren daar.  

Eva Bloemsma – Product Design
Productontwerper Eva Bloemsma is gefascineerd door vouwen: de simpele techniek, waarmee je een plat stuk materiaal naar ieder driedimensionaal voorwerp kunt vormen. Voor haar afstudeercollectie ‘Decode’ ontcijferde ze de wiskundige wetten van het vouwen om schoenen te maken die uit een stuk textiel gevouwen zijn in plaats van aan elkaar gestikte losse patroondelen. Deze zelfverklaarde ‘vouw-nerd’ ontwikkelde vervolgens een algoritme om digitale vouwpatronen te maken voor verschillende schoenmodellen. In de toekomst wil ze dit project op verschillende manieren door ontwikkelen: bijvoorbeeld de schoenen zelf vouwend te maken door de stof te weven of het ontwikkelen van een schoenzool door middel van gebogen vouwen die niet plat kunnen worden gedrukt.

Michelle van Ool – Interaction Design
Interactief ontwerper Michelle van Ool toont in haar afstudeerproject ‘Mediated Reality’ aan dat waarneming niet direct is: wat je ziet zijn prikkels van de buitenwereld opgevangen door de zintuigen en vertaald in een beeld in je brein. En als een beeld wordt gerepresenteerd gaat er informatie verloren. In samenwerking met het EYE filminstituut bouwde ze een machine die analoge film ontwikkeld, en zichzelf als een feedback loop blijft kopiëren doormiddel van belichting. Ze bevraagt daarmee hoe onze zintuigen en media de buitenwereld representeren en hoe betrouwbaar die beelden nu eigenlijk zijn.

Valentina Gal – Fine Art
Beeldend kunstenaar Valentina Gal houdt zich bezig met hobby’s die niet zo snel te spraken komen en de bijbehorende groepen die een eigen wereld creëren. Voor haar afstudeerproject ‘Best of Breed’ verdiepte ze zich in de wereld van de rashondenshows, waar ze uiteindelijk zelf – succesvol – een onderdeel van werd. Ze presenteerde haar project met een installatie waarin mens en dier in elkaar overlopen: de mens stuurt de hond aan, maar worden mensen op hun beurt juist niet gemanipuleerd door hyperrealistische invloeden, zoals social media, waardoor we de grens verliezen tussen echt en onecht?

Youri Vijzelman – Bouwkunst
Architect Youri Vijzelman heeft een fascinatie voor grote steden, en met name compacte steden vol dynamiek. Deze steden zijn vaak efficiënt en succesvol: wonen en werken worden gemengd en met meer interactie is de kans op ontwikkeling groter. Binnen zijn afstudeerproject keek hij naar de mogelijkheid om naoorlogse wijken meer dynamisch te maken door bijvoorbeeld meer groen en diversiteit in bebouwing toe te voegen. Hij ziet de toenemende verstedelijking als een grote kans!

Juul Koene – Interaction Design
Interaction designer Juul Koene is gefascineerd door ‘zelf-diagnose’: uit angst voor dokters en ziekenhuizen googlen mensen hun symptomen, waar bijna altijd iets verschrikkelijks uit komt. Na onderzoek komt zij met Ava: ‘your personal family doctor’. Zal deze 24/7 bereikbare Ava de oude vertrouwde huisarts in de toekomst vervangen?

Iris de Vries – Product Design
Ontwerper Iris de Vries denkt dat wij wél iets te verbergen hebben en wil met haar afstudeerproject mensen bewust maken van de voor- en nadelen van alle technologie die wij dagelijks gebruiken. Facebook past gezichtsherkenning toe en kan daarmee voorspellingen over bijvoorbeeld je politieke opvatting of seksuele geaardheid op basis van likes koppelen aan je identiteit. Iris ontwierp een serie producten – brillen en sieraden – die de gebruiker beschermen tegen gezichtsherkenning – verkrijgbaar in de webshop www.protectme.nl

Sjors Bindels – Fine Art
Sjors deed een performance. Het afstudeerproject van unstenaar Sjors Bindels bestond uit een serie performances getiteld: MEETING: 1,2,3,4,5,6,7 and 8 (MORE POSSIBLE) die plaatsvonden op een door Bindels gecureerd podium, bestaande uit: objecten, teksten, liedjes, bewegingen, gesproken zinnen en woorden, dans en de compositie als geheel. Deze elementen werden door middel van improvisatie toegepast, waardoor elke performance uniek is.  Bindels zegt daar zelf over: “Improvisatie zorgt voor een ontvouwing die ter plekke plaatsvindt en daarmee het publiek in de gelegenheid stelt om deel te worden.”

Kathlijn de Booij
Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!