Op 24 maart vond de zevende editie van 20x20 plaats in Showroom Arnhem
20x20 is een samenwerking van OPA, Casa en Omstand met dit jaar als thema: AUTONOMEN & STRATEGEN
Ook nu was het publiek weer in grote getale naar Showroom Arnhem gekomen om de insprirerende 20x20 speaches te horen van 11 bijzondere kunstenaars, ontwerpers en architecten.
Korte wisselende onderwerpen en visies buitelden over elkaar heen en varieerden van het ontsluiten van snelle, snedige plannen en gedegen, doorwrochte oeuvres tot zeer autonome performance.
Michiel van der Kley – (Meubel)Ontwerper/ Project Egg
De eerste spreker van de avond roept - met het Project Egg - wereldwijd de 3D-printer-gemeenschap op om bij te dragen aan het printen van een gebouw. Overal ter wereld worden er inmiddels bouwstenen naar Tilburg gestuurd; de Verenigde Staten, uit Engeland, Kroatië, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Australië en natuurlijk ook uit Nederland zelf. Project Egg toont aan dat we werkelijk een community vormen. Niet één die via producenten en leveranciers loopt, maar met elkaar.
Claudia Schouten – Urban Curator / Motel Spatie
De volgende spreker doet als Urban Curator vanaf 2010 praktijkgericht onderzoek naar het door haarzelf ontwikkelde concept 'Engaged Autonomy'. Dit onderzoek voert ze uit in samenwerking met met name beeldende kunstenaars. Als curator zet ze kunstprojecten neer op plekken buiten de reguliere kunstpodia. Ze bereikt hierdoor niet alleen het reguliere kunstpubliek, maar alle lagen van de samenleving. Kunst is hierbij nooit een middel, het kunstwerk is altijd het doel an sich.
Bülent Yokus – De Nieuwe Stad
De volgende spreker is als projectondernemer verantwoordelijk voor een opmerkelijk staaltje herbestemming. De voormalige Prodentfabriek en het omliggende terrein in Amersfoort werd onder zijn hoede niet de zoveelste fabriek die werd getransformeerd tot een hip bedrijfsverzamelgebouw, maar een gebied dat leeft en dat nu al van toegevoegde waarde is voor heel Amersfoort.
‘Bouw mee aan De Nieuwe Stad’, staat met grote letters te lezen op een van de gebouwen, en zo letterlijk kan deze uitnodiging ook worden opgevat. Twee jaar geleden pas begonnen met dit project, en nu al zijn alle werkruimtes in de oude gebouwen verhuurd, veel sneller dan verwacht.
Lies Ros –Tentoonstellingsontwerper / Wildplakken
Opgeleid aan de Rietveld Academie was de volgende spreker vanaf de jaren ’70 lid van het Amsterdamse ontwerpcollectief Wild Plakken, een geëngageerd collectief dat alleen voor de politieke en culturele sector wilde werken. Het vormgeven betekende engagement en ontwerpen om je visie en om je idealen gestalte te geven. Met opdrachtgevers als de Anti-Apartheidsbeweging Nederland en de Communistische Partij NL liep deze overtuiging als een rode draad door het werk van Wild Plakken, dat o.a werd opgenomen in de collectie van het MOMA in New York.
De focus verschoof naar het ontwerpen van tentoonstellingen toen in 1996 WildPlakken ophield te bestaan.
Quinten Dierick – Beeldend Kunstenaar, Muzikant en Performer
Opperkok in het zoetzure imperium van Belchkitchen, het laboratorium is van ongeharkte kunst en compromiloze muziek. Harde tijden verlangen harde kunst!
Macbook & Latte Macchiato!
Tejo Remy – Ontwerper / Remy&Veenhuizen
Zijn examenwerk sloeg in als een bom. Daarna werden zijn werken vanaf de jaren '90 stuk voor stuk iconen van Nederlandse vormgeving en opgenomen in de DroogDesign collectie. Nu zijn ladenkast 'You can't lay down your memory' fauteuil 'Ragchair' en 'Milkbottle light' wereldwijd bekend en opgenomen in toonaangevende collecties. Sinds 2000 maakt hij onderdeel uit van een ontwerpersduo en kan werkelijk alles aanleiding zijn voor nieuw werk: de ruimte waarin ze werken, een materiaal dat ze tegenkomen, de beperkingen van een opdracht; voor elk project komen ze tot een eigen beeld. In Arnhem is het ontwerp-duo Remy & Veenhuizen onder meer bekend om de bijdrage aan de inrichting van Café Caspar.
Philomene van der Vliet – Boom Landscape
Nadat ze jarenlang werkzaam was voor gerenommeerde bureaus opende deze landschapsarchitect in 2013 samen met collega Jan Maas hun eigen bureau; BOOM Landscape en onderzoekt ze het hedendaagse (stedelijk) landschap. Centraal in de opgaven staan de karakteristieken van de plek, het spanningsveld tussen publiek en privaat en de transitie van landschap naar stad. BOOM Landscape werkt aan verschillenden interdisciplinaire projecten in binnen- en buitenland.
Teun Castelein – Beeldend Kunstenaar
Hij wordt gezien als een “artistiek ondernemer”. Met zijn beeldende werk onderzoekt hij de hypocrisie en het functioneren van de vrije markt en media. In zijn werk zijn marktwerking en commercie dé belangrijke thema’s. Zo verkocht hij als afstudeerproject de gevel van het Sandberg Instituut in Amsterdam als advertentieruimte. Hij vroeg het merkrecht aan voor het woord “Allah.” En voor het project MyPolarIce importeerde hij samen met Coralie Vogelaar echt Noordpoolijs. Tegenwoordig kan je via hem de originele boten bestellen die bootvluchtelingen achterlaten op het eiland Lampedusa, Italie. Wilt u binnenkort in een authentiek Afrikaanse vissersboot varen? Bel dan Teun Castelein!
Marga Weimans – Mode-ontwerper
De volgende spreker studeerde mode aan de Koninklijke Academy te Antwerpen en neemt met haar ontwerpen een geheel eigen houding aan in de mode industrie. Ze ontwerpt zowel pret á porter als haute couture, waarbij ze zich toelegt op architectonische pronkstukken én minimalistische jurken. In 2005 won ze de ID-award, was twee maal genomineerd voor de design-Prijs-Rotterdam en in 2014
organiseerde het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling van haar werk.
Marga spreekt over haar project 'the ultimate dress' dat ze i.s.m. AMO ontwikkelde.
Peter Groot – Architect en Ontwerper
De volgende spreker is als architect en ontwerper gefascineerd door de natuurlijke dynamiek van de stad, die door de huidige crisis haast tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Een enorme hoeveelheid braakliggende terreinen en leegstaande panden wacht op actie. Met zijn bescheiden maar groeiende laag van korte-termijnprojecten en tijdelijke bottom-up initiatieven, weet hij plekken te verlossen van hun onbestemdheid. Het zijn slechts speldenprikken, maar met kennis van zaken kan een speldenprik verworden tot accupunctuur.
Peter Groot ligt zijn idee toe om gemeentes vanuit het wiet-gedoog beleid zelf een interessant verdienmodel op te zetten met economische winst en impulsen voor de stad.
Levi van Veluw – Multidisciplinair kunstenaar
In 2007 afgestudeerd aan ArtEZ maakte hij aanvankelijk furore met zijn vreemde zelfportretten waarbij hij zijn buste fotografeerde als landschap of in houtfineer. Met groot gemak schakelt hij tussen diverse culturele ambachten: fotografie, film, tekenkunst en mise-en-scène. In korte tijd is hij een internationaal gevraagd kunstenaar geworden met werk waarmee hij een zeer eigen koers vaart. Dit werd onder andere beloond met een mooie nominatie voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs van dit jaar.
Levi verteld over zijn grootse tentoonstelling later dit jaar in Marres Maastricht.