Ter ere van haar 10-jarig bestaan in 2014 bood OPA de stad een cadeau aan. Als ontwerpplatform wilde ze laten zien hoe creativiteit slim bij kan dragen en gaf daarom ‘een idee’: 3 ArtEZ-alumni bogen zich over de vraag hoe voetgangers beter de weg kunnen vinden in onze binnenstad – zodat deze toegankelijker wordt en bezoekers ook wat vaker buiten de geijkte paden terecht zouden kunnen komen. Ze deden breed onderzoek naar wie de stad eigenlijk bezoekt - vooral Arnhemmers zelf – en wat de behoeftes zijn van de ondernemers.  Het voorstel voor de gemeente was de binnenstad opdelen in kwartieren – met elk een eigen karakter.

'Hoe kunnen voetgangers beter de weg vinden in de binnenstad?'

Van de drie alumni pakte Helma Bovens het project na de eindpresentatie verder op, met haar partner Matthijs Sluiter – samen vormen zij grafisch vormgeving studio Het Mes. Dat betekende niet alleen logo’s, kleuren en een systeem voor de bewegwijzering ontwikkelen maar ook de winkeliersverenigingen overtuigen, de indeling en namen van de kwartieren afstemmen met de gemeente en Platform Binnenstad Arnhem, en vooral zorgen dat het project voortgezet werd.

'Dit benadrukt meteen een groot voordeel van Arnhem: alles is op loopafstand.'

De kwartierkaart bestaat nu uit 8 kwartieren: de 7 Straatjes en het Stations-, Koren-, Jans-, Musis-, Rozet-, Eusebius- en Rijnkwartier. Het Mode- en Spijkerkwartier vallen niet binnen het centrumgebied en het geopperde Museumkwartier lag politiek nog te gevoelig. Elk kwartier heeft een eigen logo dat terug te vinden is in de bewegwijzering. Het nieuwe bewegwijzeringssysteem is daarnaast een flinke versimpeling van de verschillende oude routingborden met loop- en fietsroutes en onduidelijke kleurcodes. Nu worden de  namen van trekpleisters en herkenningspunten in de stad genoemd, met de geschatte wandelduur in minuten. Dit benadrukt meteen een groot voordeel van Arnhem: alles is op loopafstand.

De kwartierlogo’s zijn van studio Het Mes, voor de belettering gebruikten ze de letter Bronco van letterontwerper Bernd Volmer – ontworpen toen hij aan ArtEZ studeerde. Helma Bovens: “De letter is recht voor z'n raap en robuust. Dat kwam goed van pas voor de leesbaarheid. Niet elke letter blijft overeind als stencil op vier meter hoogte. Met z'n no-nonsense karakter voorkomt de belettering ook dat de iconen er te chic uit zien. De binnenstad van Arnhem is  niet alleen maar mooi en deftig. Ook bijzonder: elke kwartiernaam, kort of lang, neemt precies evenveel plek in op de ring onder het icoon.”

Maandag 28 augustus plaatste wethouder Ron König het eerste icoon op de bewegwijzering in de Pauwstraat – nu onderdeel van het Korenkwartier. Studio Przewalski presenteerde een nieuwe stadsplattegrond waarop ook de kwartieren en de bezienswaardigheden zijn weergegeven. De kwartiericonen zijn ook licentievrij te gebruiken voor ondernemers in de binnenstad – zodat het cadeau echt gebruikt kan worden en het idee van de kwartieren gaat leven.

Steun OPA door member te worden en krijg naast gratis toegang tot onze avonden nog vele extra’s!